17/3/15

Γιορτάζουμε τον Άγιο τον Πατρίκιο με δύο φανταστικές συνταγές


Γιορτάζουμε τον Άγιο τον Πατρίκιο με δύο φανταστικές συνταγές

Τη μπύρα μπορείς να την πιες, να λουστείς, αλλά και να μαγειρέψεις! Η Ναταλί Σαϊτάκη έκανε το τρίτο.



Αν με ρωτούσες ‘πού θα ήθελες να είσαι τώρα’, θα σου απαντούσα μια λέξη: Ιρλανδία. Τώρα, που ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει, η μέρα μεγαλώνει, ο χειμώνας (επιτέλους) φεύγει και η γη έχει πρασινίσει, υποδεχόμενη την άνοιξη.

Η 17 Μαρτίου είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές γιορτές της Ιρλανδίας. Επισήμως πρόκειται για τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου (St. Patrick) της Καθολικής Εκκλησίας, που είναι και ο προστάτης της χώρας. Ανεπισήμως, πρόκειται για ένα ολοήμερο ξεφάντωμα, με μουσική, παραδοσιακές ιρλανδικές μπύρες και φαγητό. Όλοι βγαίνουν στους δρόμους, συμμετέχουν στις παρελάσεις φορώντας ρούχα στο εθνικό τους χρώμα (πράσινο), χορεύουν και ζωγραφίζουν παντού τριφύλλια.



Η γιορτή αυτή, λόγω του πολύ ευχάριστου χαρακτήρα της, διαδόθηκε σε όλο τον πλανήτη, όπου υπάρχουν Ιρλανδοί. Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται εκδηλώσεις με τεράστια συμμετοχή του κόσμου, Ιρλανδών και μη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής, στη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, ακόμα και στη Ρωσία.

Την ημέρα της γιορτής, σημαντικά κτήρια σε όλο τον κόσμο φωτίζονται πράσινα, όπως η Όπερα του Σίδνεϊ και το Empire State Building της Νέας Υόρκης, ενώ το ποτάμι του Σικάγο βάφεται πράσινο!

Στην Αθήνα δεν έχουμε ποτάμι να βάψουμε πράσινο. Επειδή, όμως, κάθε 17 Μαρτίου ‘είμαστε όλοι Ιρλανδοί’, όπως λένε και οι ίδιοι, μπορούμε να κάνουμε τη δική μας ‘ιρλανδέζικη ημέρα’, μαγειρεύοντας με την αγαπημένη ιρλανδική μαύρη μπύρα Guinness.



Φορέσαμε, λοιπόν, το καπέλο των ιρλανδέζικων ξωτικών, που έχουν το – εξαιρετικά δυσπρόφερτο – όνομα ‘leprechauns’, ζητήσαμε βοήθεια από τον Happy Irishman και ετοιμάσαμε ένα φαγητό και ένα γλυκό με μαύρη μπύρα GUINNESS.
Κοτόπουλο με λαχανικά και μαύρη μπύρα Guinness



 



Προετοιμασία: 10’

Μαγείρεμα: 45’

Συνολικός χρόνος: 55’

Υλικά:

6 μπουτάκια κοτόπουλο

2 καρότα μέτρια

1 κόκκινη πιπεριά

Μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα



1 αποξηραμένη πιπερίτσα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ποτήρι μαύρη μπύρα Guinness

Εκτέλεση:

Σε χαμηλή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το λάδι και την πιπερίτσα. Σωτάρουμε για 10’. Αν δε θέλουμε το φαγητό να βγει πολύ καυτερό, αφαιρούμε την πιπερίτσα. Αν δε μας νοιάζει, την αφήνουμε μέχρι το τέλος.

Μόλις έχει ζεσταθεί καλά το λάδι, σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μπουτάκια του κοτόπουλου, αφού τα πασπαλίσουμε με την πάπρικα. Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε τα μπουτάκια, όταν τα γυρ΄θσουμε από την άλλη πλευρά, για να μη φύγει από μέσα τους η υγρασία, που τα κάνει πιο νόστιμα.

Όση ώρα σωτάρεται το κοτόπουλο, κόβουμε σε κομμάτια πάχους μισού εκατοστού τα καρότα και την πιπεριά.

Μόλις τα μπουτάκια πάρουν χρώμα γύρω γύρω, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα φέρνουμε μια βόλτα στην κατσαρόλα με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε για μισό λεπτό να σωταριστούν κι αυτά.

Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη μαύρη μπύρα.



Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό με ανοιχτό το καπάκι, για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ώστε να μην πικρίσει τη σάλτσα μας.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45’, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα λαχανικά.

Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν η σάλτσα δέσει και έχει μειωθεί περίπου στο ¼ του αρχικού όγκου της.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε με ρύζι στον ατμό ή ελαφρύ πουρεδάκι, συνοδεύοντας με πολύ πολύ κρύα μαύρη μπύρα Guinness!








Cupcakes με μαύρη μπύρα Guinness και δυο διαφορετικές επικαλύψεις:

Προετοιμασία: για τα κέικ 10’, για την επικάλυψη βουτυρόκρεμας 15’ και την επικάλυψη σοκολάτας γκανάς 10’

Ψήσιμο: 22’ για κάθε δόση 12 ατομικών κέικ (συνολικά βγαίνουν 24 κομμάτια, επομένως 2 δόσεις)

Συνολικός χρόνος: περίπου μιάμιση ώρα (μαζί με το χρόνο που αφήνουμε για να κρυώσουν τα κέικ)

Υλικά (για 24 κομμάτια):

Για τα μικρά κέικ

1 φλ. μαύρη μπύρα Guinness

½ φλ. κρύο φρέσκο γάλα

½ φλ. σπορέλαιο

3 αβγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

3 δόσεις βανιλίνης ή 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

¾ φλ. γιαούρτι στραγγιστό 2%

¾ φλ. κακάο σε σκόνη

2 φλ. άσπρη ζάχαρη

2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κ.γ. σόδα σε σκόνη

Για τη βουτυρόκρεμα (επικαλύπτει 12 μικρά κέικ)

1 φλ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. Bailey’s

(προαιρετικά) λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο

Για την επικάλυψη σοκολάτας γκανάς (επικαλύπτει 12 μικρά κέικ)

125 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

(προαιρετικά για το σερβίρισμα) πολύχρωμη τρούφα

(Σημείωση: χρησιμοποιήσαμε φλιτζάνι του τσαγιού)

Εκτέλεση:

Για τα κέικ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις σε θερμοκρασία 180 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υγρά υλικά, εκτός από τα αβγά.

Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα τα υγρά υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε τα αβγά.

Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Δε χρειάζεται να χτυπήσετε πολλή ώρα το μίγμα. Όταν ενωθούν όλα τα υλικά, μπορεί να σας φανεί αραιό το μίγμα, αλλά δεν είναι. Με αυτές τις αναλογίες, τα κέικ θα βγουν επίπεδα, οπότε πιο εύκολα για διακόσμηση. Αν, πάντως, προτιμάτε τα κέικ πιο φουσκωμένα, σα «βουναλάκια», προσθέστε ακόμα μισό φλιτζάνι αλεύρι κι ανακατέψτε απαλά.



Αφήνουμε το μπολ στην άκρη και τοποθετούμε στο ταψί για μάφινς χάρτινες ατομικές θήκες.

Γεμίζουμε με το μίγμα τα ¾ κάθε θήκης.

Ψήνουμε για περίπου 22’. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα κέικ είναι έτοιμα, βυθίζουμε στο κέντρο ενός μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτή βγει στεγνή, τότε μπορούμε να τα βγάλουμε από τον φούρνο.

Αφήνουμε το ταψί σε σχάρα για να κρυώσει. Μην προσπαθήσετε να βγάλετε τα κέικ πριν κρυώσουν αρκετά, γιατί θα διαλυθούν. Μόλις το ταψί έχει κρυώσει, μπορείτε να γεμίσετε τις θήκες με τη δεύτερη δόση και ψήνετε πάλι για περίπου 22’.

Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς πριν τα γαρνίρουμε. Αν δεν είναι εντελώς κρύα, η βουτυρόκρεμα και η γκανάς θα λιώσουν πάνω τους.

Για τη βουτυρόκρεμα:

Χτυπάμε για 2-3’ σε γρήγορη ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το ζεσταίνουμε για 20’’ στο φούρνο μικροκυμάτων.

Σταδιακά ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη.

Χτυπάμε για 5’ ακόμα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.

Ρίχνουμε το Bailey’s, που θα δώσει ωραίο άρωμα και γεύση.



Ολοκληρώνουμε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Χτυπάμε καλά για να πάει παντού και να αποκτήσει η βουτυρόκρεμα ενιαίο χρώμα.

Αφήνουμε τη βουτυρόκρεμα στην άκρη. Μην τη βάλετε στο ψυγείο, γιατί θα σφίξει πολύ και δε θα μπορείτε να τη δουλέψετε.

Όταν κρυώσουν τα κέικ, απλώνετε πάνω τους τη βουτυρόκρεμα με ένα κορνέ ή, αν δεν έχετε, με την ανάποδη ενός μαχαιριού, κάνοντας ‘σχισίματα’ στην κρέμα.

Για τη γκανάς:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος.

Μόλις αρχίσει να αχνίζει, την κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα σε κομμάτια.

Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ για να κρυώσει.

Ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε κέικ και γαρνίρετε προαιρετικά με πολύχρωμη τρούφα.





Διατηρούνται εκτός ψυγείου. Αν θέλετε να τα κρατήσετε παραπάνω από 3 μέρες (αν και αποκλείεται να μην τα φάτε όλα πολύ γρήγορα!), μπορείτε να τα βάλετε και στο ψυγείo.

Καλή επιτυχία!

Για να γιορτάσετε τη St. Patrick’s Day και εκτός σπιτιού, επισκεφθείτε το

http://www.facebook.com/GuinnessGreece
ladylike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...